فهرست مطالب

مهندسی و مدیریت آبخیز - سال پنجم شماره 3 (پاییز 1392)

مجله مهندسی و مدیریت آبخیز
سال پنجم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سهیلا آقابیگی امین*، عبدالرسول تلوری، سید خلاق میرنیا، سادات فیض نیا، مهدی وفاخواه صفحات 144-154
    غلظت رسوب در رودخانه ها و به ویژه در رودخانه های فصلی متاثر از جریان ناشی از تغییرات باران و یا ذوب برف در مواقع سیلابی است. با توجه به این که آب گیری و همچنین، عمر مفید مخازن سدهای احداث شده بر روی رودخانه های فصلی به شدت وابسته به جریان های سیلابی است، بررسی این موضوع، مهم و ضروری به نظر می رسد. در پژوهش حاضر، تغییرات میزان غلظت رسوب معلق در سیلاب ها و همچنین، رواناب ناشی از ذوب برف در فصل بهار در رودخانه آبشینه در حوضه سد اکباتان همدان مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، در طول دوره پیش بینی شده برای انجام این پژوهش، تعداد سه واقعه رگباری در فصل پاییز، دو واقعه رگباری در فصل بهار و پنج واقعه ذوب برف انتخاب و مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. تعداد کل نمونه-های برداشت شده برای اندازه گیری بار معلق 226 عدد است که تجزیه و تحلیل آن ها نشان از تغییرپذیری بار رسوب معلق در این حوضه دارد. ترسیم منحنی های سنجه رسوب برای داده ها در پایه های زمانی مختلف روندهای متفاوتی را نشان می دهند. مقدار ضریب هم بستگی برای هر دو وقایع رگباری و ذوب برف به طور جزء به ترتیب 79/0 و 50/0 و برای کل داده های سال 79/0 است. همچنین، بررسی مقادیر ضریب و توان منحنی های سنجه بیانگر عدم تفاوت در فرسایش پذیری حوضه در دو فصل بررسی شده از سال است. تفکیک دو بخش بالارونده و پایین رونده هیدروگراف و بررسی اثر دبی آن ها باعث بهبود روابط برازش شده بر منحنی سنجه رسوب شد. همچنین، الگوهای روابط بین دبی و غلظت رسوب به شکل حلقه های ساعت گرد و پادساعت گرد و الگویی مرکب از این دو نشان از توزیع منبع رسوب در سراسر حوزه آبخیز است.
    کلیدواژگان: بار معلق، حوزه آبخیز سد اکباتان، رگبار، رودخانه فصلی، منحنی سنجه رسوب
  • علی جعفری*، داود نیک کامی، اسماعیل عباسی، فاطمه توکلی راد صفحات 155-164
    عدم وجود مدیریت صحیح استفاده از اراضی در یک حوزه آبخیز، تاثیرات نامناسبی بر منابع موجود در آن دارد. برای کاهش اثرات محیطی و اقتصادی فرسایش که ناشی از سوء مدیریت در استفاده از اراضی است، نیاز به تدابیری در حوزه های آبخیز است. بهینه سازی کاربری اراضی یکی از راه کارهای مناسب برای دست یابی به توسعه پایدار و کاهش هدررفت منابع می باشد. هدف از انجام این پژوهش، تعیین سطح بهینه کاربری اراضی به منظور افزایش درآمد ساکنین و کاهش میزان اثرات فرسایش در حوزه آبخیز سد سنا است. به منظور رسیدن به توسعه و به کارگیری روشی به منظور ترسیم الگوی بهینه استفاده از اراضی برای داشتن حداقل فرسایش و افزایش درآمد کاربران، با استفاده از مدل برنامه ریزی چند هدفی متناسب با شکل توابع هدف و محدودیت ها گزینه های بهینه تعیین و ارائه شد. در این رابطه، مدل برنامه ریزی خطی برای سه سناریوی مختلف وضعیت کنونی کاربری ها، وضعیت کنونی کاربری ها با اعمال مدیریت اراضی و وضعیت استاندارد کاربری ها و مطابق با اصول و معیارهای علمی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، سطح کاربری های فعلی برای کاهش میزان فرسایش و افزایش درآمد ساکنین حوضه مناسب نبوده و در شرایط بهینه باید تغییر کند. همچنین، نتایج حاصله از میزان سود و فرسایش نشان داد، در صورت بهینه سازی کاربری اراضی، میزان فرسایش در شرایط فعلی، با اعمال مدیریت اراضی در کاربری های فعلی و در شرایط استاندارد به ترتیب 3/5، 7/31 و 4/43 درصد کاهش و میزان سود به ترتیب 73/47، 57/242 و 57/242 درصد افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی خطی، بهینه سازی، سوددهی، فرسایش، مدیریت اراضی
  • سعید نجفی، سید حمیدرضا صادقی * صفحات 165-178
    به دلیل استفاده بی رویه بشر از منابع طبیعی، افزایش بار رسوبی سبب مشکلات درون و برون منطقه ای در رابطه با حوزه های آبخیز شده است. برای مبارزه موثر با این پیامدها، اطلاع از ماهیت و اهمیت نسبی و منشا منابع اصلی رسوب ضروری است. امروزه برای این منظور، روش های مختلفی برای تعیین منابع تولید رسوب مورد توجه قرار گرفته، لکن ارزیابی دقت و تطابق نسبی آن ها با یکدیگر کمتر بررسی شده است. از این رو، پژوهش حاضر به منظور ارزیابی تطبیقی نتایج حاصل از روش های مبتنی بر انگشت نگاری رسوب، سیمای فرسایش خاک و اندازه گیری مستقیم منابع رسوب انجام شد. طبق نتایج حاصل به روش انگشت نگاری، واحد سنگ شناسی مارن بیشترین سهم رسوب را با 85 درصد به خود اختصاص داد که با وضعیت فرسایشی شدید حاصل از نقشه سیمای فرسایش با کد CS23R41G42 مطابقت دارد. نتایج حاصل از اندازه گیری مستقیم نیز نشان داد که واحد سنگ شناسی مارن با فرسایش 4/34 تن در هکتار و در حالت سالانه با مقدار 14023 تن فرسایش در رتبه نخست قرار می گیرد و واحدهای دیگر شامل رسوبات رودخانه ای جدید و رسوبات آبرفتی قدیم به ترتیب در رتبه های بعدی قرار می گیرند که این نتایج نیز منطبق با نتایج انگشت نگاری رسوب بوده است. در مجموع، اختلافات موجود در نتایج حاصل از روش های انگشت نگاری رسوب، نقشه سیمای فرسایش و اندازه گیری مستقیم به-دلیل رویکرد کمی و یا کیفی بررسی وضعیت فرسایش در روش های مذکور و عدم لحاظ نسبت تحویل رسوب و سایر فرآیندهای حاکم بر انتقال رسوب بوده است که استفاده هم زمان و ترکیبی آن ها برای دست یابی به نتایج قابل اعتماد را مورد تاکید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: انگشت نگاری ترکیبی، بار رسوبی، تحلیل تشخیص، حوزه آبخیز ایده لو، منابع رسوب
  • آزاده جباری*، مجید حسینی، امیر خسروجردی صفحات 179-189
    به دلیل افزایش جمعیت و مشکلات عدیده ای که در برنامه ریزی منابع آب منطقه سنجابی، واقع در استان کرمانشاه ایجاد شده است، در پژوهش حاضر، به بررسی بیلان آبی در این منطقه با استفاده از مدل SWAT2009، پرداخته شد. بدین منظور، پارامترهای این مدل، با به کارگیری لایه های اطلاعاتی مورد نیاز مدل، در دوره آماری 2004-1995، در حوزه آبخیز سنجابی، با استفاده از برنامه SUFI2 حساسیت -سنجی و واسنجی شد. حساسیت پارامترهای جریان با استفاده از معیارهای P-Value و t-Stat در SUFI2 تعیین شد. پس از واسنجی پارامترهای حساس، مدل برای دوره آماری 2007-2005 اعتبارسنجی شد. نتایج ارزیابی مدل SWAT، مقادیر NS (ناش-ساتکلیف)، ضریب تبیین (R2)، خطای نسبی میانگین قدرمطلق (MARE) و درصد تفاوت (D) را به ترتیب برای دوره واسنجی معادل 78/0، 78/0، 2/0 و 2/0- و برای دوره اعتبارسنجی برابر با 74/0، 86/0، 3/0 و 01/0 نشان داد. نتایج حاکی از دقت مطلوب مدل SWAT در شبیه سازی رواناب بوده و کم برآوردی ناچیزی در دوره واسنجی و بیش برآوردی بسیار کم در دوره اعتبارسنجی را نشان می دهد. بیلان آبی در این مدل، به صورت مقدار آب موجود در خاک شبیه سازی شد، به طوری که بیلان آبی در سال های 2005 (سال معمولی)، 2006 (سال تر) و 2007 (سال خشک) منفی به دست آمد. با این حال، بیلان آبی ماهانه در فصل های پاییز و زمستان در این سه سال مثبت و در فصل های بهار و تابستان منفی بوده است. نتایج نشان داد بیشتر هدر رفت آب در این حوضه به وسیله تبخیر و تعرق صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، پارامتر حساس، حساسیت سنجی، حوزه آبخیز سنجابی، واسنجی
  • شهرام روستایی، مهاسا روستایی، محمد شریفی کیا، جمشید یاراحمدی * صفحات 190-198
    تداخل سنجی تفاضلی راداری (DInSAR) به عنوان روشی کارآمد در اندازه گیری جابه جایی سطح زمین می باشد. به طوری که با استفاده از این فناوری امکان پایش حرکات کوچک سطح زمین به صورت پیوسته، با دقت بالا و در گستره وسیعی امکان پذیر است. به دلیل پوشش وسیع تصاویر ماهواره ای، به هنگام بودن و پایین بودن هزینه آن ها نسبت به سایر روش های میدانی کاربرد این فناوری در بررسی مخاطرات طبیعی زمین از جمله زمین لغزش ها، فرونشست، زلزله و فعالیت های آتشفشانی بسیار متداول شده است. در این پژوهش، از تکنیک تداخل سنجی تفاضلی در شناسائی ناپایداری دامنه ای حوزه آبخیز گرم چای و محاسبه میزان حرکات آن ها استفاده شد. بدین منظور، تعداد هشت تصویر راداری از سنجنده PALSAR ماهواره ALOS انتخاب شد و نتایج پردازشی آن با مشاهدات میدانی مورد ارزیابی قرارگرفت. در این پژوهش، تنها نتایج پردازش زوج تصویری پنجم جولای 2007 و پنجم اکتبر سال 2007 با بازه زمانی 94روزه به صورت نمونه ارائه شده است. حوزه آبخیز گرم چای با 940 کیلومترمربع مساحت در 40 کیلومتری شمال شرق شهرستان میانه در استان آذربایجان شرقی قرارگرفته و جزء مناطق ناپایدار استان (با 380 مورد زمین لغزش شناسایی شده در آن) به شمار می آید. به طوری که در اثر وقوع آن ها خسارات سنگینی به مناطق روستایی و زمین های کشاورزی آن ها وارد شده و روستای سوین که در شمال غربی حوضه قرار دارد، در اثر این لغزش ها به مکان دیگری انتقال یافته است. نتایج این پژوهش به خوبی نشان می دهد که فعالیت در سطح تعدادی از زمین لغزش های تثبیت شده قدیمی همچنان وجود داشته و به دلیل مجاورت آن ها با شبکه هیدرولوژیکی منطقه می توانند به عنوان منبع مهم رسوب زایی در نظر گرفته شوند. در مدت یاد شده، بیشترین جابه جایی صورت گرفته 8/5 سانتی متر برآورد شده که مربوط به یک جریان واریزه ای شناسائی شده در مجاورت روستاهای آتاجان، بناوران و اوین است. نتایج حاصل از این روش حتما باید با استفاده از روش های ژئودتیکی و پیمایش صحرایی دقت سنجی شود.
    کلیدواژگان: آذربایجان شرقی، تصاویر راداری، سنجنده PALSAR، فرونشست، ماهواره ALOS
  • حمیدرضا پیروان*، محسن شریعت جعفری صفحات 200-213
    یکی از مشکلات پیش روی کاربران مدل های تجربی برآورد فرسایش و رسوب در ایران، استفاده از مدل هایی است که برای خارج از کشور تهیه شده و بالطبع در این مدل ها به خصوص در مورد عامل زمین شناسی بسته به تنوع سنگی کشور مبدع، امتیازاتی به لیتولوژی ها نسبت داده اند که به دلایلی چند در مورد کشور پهناور ایران با آن همه تنوع لیتولوژیکی همخوانی ندارد. در راستای کاهش مشکلات کاربران مدل های تجربی یادشده و افزایش بهره وری، بومی سازی روش های موجود و ارائه روش منطبق با شرایط طبیعی ایران، این پژوهش انجام شده است. در مدل های تجربی برآورد فرسایش و رسوب رایج در کشور مانند PSIAC و EPM، عامل لیتولوژی از میان عوامل امتیازآور، از اهمیت بسیار ویژه ای برخوردار است. در پژوهش حاضر، یک طبقه بندی جامع برای لیتولوژی های مختلف بر مبنای ویژگی های کانی شناسی، شیمیایی، بافت و ساخت و خصوصیات مقاومتی در 10 رده حساسیت به فرسایش ارائه شده است. نتایج نشان داد که در کشور، بیش از 70 درصد سازندهای زمین شناسی دارای مقاومت کم تا خیلی کم نسبت به عوامل فرسایش بوده و لذا پتانسیل رسوبدهی بالایی را نیز خواهند داشت. لذا، با در نظر گرفتن آب و هوای خشک حاکم بر گستره عظیمی از ایران و نرخ خاک زایی کم، بررسی میزان فرسایش پذیری سازندهای زمین شناسی برای ارزیابی نرخ فرسایش پذیری حوزه های آبخیز ایران از اهمیت ویژه ای برخوردار است. رتبه بندی حساسیت به فرسایش سازندهای زمین شناسی به فرسایش در سطح حوزه های30گانه رتبه چهار تماب به کمک این روش انجام شد و سپس با نتایج میزان تولید رسوب مشاهداتی و برآوردی آن حوضه ها مقایسه شد. نتایج حاصله با شرایط طبیعی تطابق خوبی نشان داده است با در نظر گرفتن سایر پارامترهای مهم حوضه مانند توپوگرافی و شرایط بارندگی، می توان با سطح اطمینان بالا و قابل قبول به آن اعتماد کرد و از آن برای رتبه بندی حساسیت به فرسایش سازندها و واحدهای سنگی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: حوزه های آبخیز، طبقه بندی، لیتولوژی، مدل EPM، مدل PSIAC
  • جواد محمدی نژاد*، مرتضی خداقلی صفحات 214-223
    گرد و غبار از جمله پیامدهای ناشی از خشک سالی هاست که در طی سال های اخیر به عنوان یکی از عوامل مهم و موثر بر رشد و میزان تولید گندم در کنار دیگر نوسانات اقلیمی (دما و بارش) نمایان گشته است. به منظور بررسی نقش اقلیم و تاثیرات احتمالی ناشی از آن در میزان فراوانی گرد و غبار و عملکرد گندم، شدت خشک سالی ها در سطح نه ایستگاه سینوپتیک استان لرستان و در طی یک دوره 10ساله 2009-2000 مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. شدت خشک سالی ها براساس شاخص SPI و در مقیاس زمانی شش ماهه مختوم به ماه خرداد محاسبه و ارتباط آن با توزیع فراوانی روزهای گرد و غباری (دید افقی کمتر از 2000متر) و میزان اثری که می تواند بر عملکرد گندم دیم داشته باشد، معین شد. میزان همبستگی های متقابل با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و روش رگرسیون چندگانه در محیط نرم افزاری SPSS و خوشه بندی به روش Ward در محیط نرم افزاریS-PLUS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که در سال هایی که ترسالی حتی به صورت نرمال بروز نموده است، روزهای گرد و غباری نیز در استان اتفاق افتاده و میزان عملکرد گندم به طور متوسط به کمتر از 1000 کیلوگرم در هکتار رسیده است (سال های 2004، 2005 و 2007).این در حالیاست که هرگاه این میزان ترسالی از حد نرمال عبور نموده و در حدود ترسالی خفیف قرار گرفته است، روزهای غباری به صفر رسیده و میزان عملکرد گندم به طور متوسط به بیش از 1500 کیلوگرم در هر هکتار رسیده است (سال 2006). فراوانی روزهای گرد و غباری و میزان عملکرد گندم در اکثر ایستگاه ها، به صورت مثبت و مستقیم مرتبط هستند و در خرم آباد، کوهدشت و بروجرد به ترتیب به میزان 784/0، 626/0 و 933/0 به صورت مستقیم ظاهر شده و به طور تقریبا کامل و معکوس در ایستگاه ازنا به میزان 926/0- قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: ترسالی، گرد و غبار، رگرسیون چندمتغیره، همبستگی پیرسون، SPI
  • مجتبی صانعی*، معین آصفی، کاظم اسماعیلی صفحات 224-232
    حوضچه رسوب گیر گردابی از جمله سازه های کنترل رسوب در سیستم های انتقال و مصرف آب است که در شرایط خاص خود می تواند از نظر اقتصادی نسبت به سایر طرح ها ارجح باشد. از جمله مشکلات به کارگیری این نوع رسوب گیر، ته نشست درصدی از رسوبات در کف حوضچه و عدم خروج آن ها از روزنه تحتانی می باشد که باعث ایجاد اختلال در عملکرد این سازه می شود. در این پژوهش که شامل تلفیق حوضچه رسوب گیر گردابی با صفحات مستغرق می باشد، به منظور یافتن موقعیت مناسب برای کارگذاری صفحات در کف حوضچه، آرایش های مختلفی مورد بررسی قرار داده شد. نتایج آزمایشگاهی نشان داد، با کاهش فاصله شعاعی قرارگیری صفحات از روزنه (rR/2)، صفحات با هدایت رسوبات کف به سمت روزنه تحتانی، باعث رسوب زدایی از کف می شوند. همچنین، نتایج حاکی از آن است که کارگذاری صفحات با ثابت نگه داشتن راندمان رسوب گیری کل و تلفات دبی، توانسته است، تغییر در سهم رسوبات کف حوضچه ایجاد کند. زمانی که صفحات در فاصله های شعاعی کم قرار داده می شوند، افزایش تلفات دبی به میزان کمی مشاهده شد. در نهایت، فاصله R:4 را در مقایسه با سایر فواصل به دلیل تعداد صفحات کمتر و رسوب زدایی بیشتر به عنوان فاصله شعاعی بهینه برای کارگذاری صفحات می توان معرفی نمود.
    کلیدواژگان: تلفات دبی، راندمان رسوب گیری، رسوبات، روزنه، فاصله شعاعی
|
  • Soheyla Aghabeigi*, Abdol Rasoul Telvari, Sayed Khalagh Mirnia, Sadat Feiznia, Mehdi Vafakhah Pages 144-154
    Sediment concentration in rivers, especially in seasonal ones, is affected by flood situation due to changes of rainfall or snowmelt events. Due to the importance of flooding flows in inundation and the useful age of reservoirs built on seasonal rivers, the study and assessment of this issue seems to be essential. In the present research, suspended sediment concentration variation in spring and autumn floods and runoff from snowmelt in spring, have been studied for Abshine River in Ekbatan Dam Watershed. Over the forecast period, three storms in autumn, two storms in spring and five snow melt events were selected and compared. Analyzing 226 suspended load samples showed its variability in the area. Sediment rating curves in different base times showed different trends. The correlation coefficient (r) were 0.79 and 0.50 for storms and snowmelts and 0.81 for all data, respectively. Also, coefficient and power value analysis of sediment rating curve, presented the same erodibility for hill slope in both seasons (spring and autumn). Separating falling and rising limbs of flow hydrograph and assessing their effect on discharge explains a better Q-sediment concentration relationship. The hysteretic shape of discharge and sediment concentration had clockwise and anticlockwise form and compound pattern of both forms that reflected the distribution of probable sediment sources throughout the catchment.
    Keywords: Ekbatan Dam Watershed, Sediment rating curve, Seasonal river, Storm, Suspended load
  • Ali Jafari*, Davood Nikkami, Esmail Abbasi, Fateme Tavakoli Rad Pages 155-164
    Improper land use management has inverse impacts on available resources. To reduce these environmental and economic effects of soil erosion, there is a need for proper watershed plans. Land use optimization is of the solutions for achieving sustainable development and reducing the loose of resources. The main objective of this research was determining the optimal level of land use to increase the income of residents and reducing the effect of erosion in the Sana Dam Watershed. To apply an optimal pattern of land used for minimizing soil erosion and maximizing land income by a multi-objective programming model, optimal scenarios were chosen proportion to the shape of objective functions and constraints. For this purpose a linear programming model was used for three different scenarios of a) present land use conditions b) present land use condition with some applied land use management and c) standard land use conditions according to principles and scientific criteria. The results showed that present land use is not in optimal level and should be changed. Also, results demonstrated that the amount of soil erosion could be decreased by 5.3, 31.7 and 43.4 percent and the amount of net income could be increased by 47.73, 242.57 and 242.57 percent by land use optimization in present land use conditions, present land use condition with some applied land use management and standard land use conditions, respectively.
    Keywords: Erosion, Land use management, Linear programming, Optimization, Profitability
  • Saeed Najafi, Seyed Hamid Reza Sadeghi * Pages 165-178
    Many on-site and off-site problems occurred due to irregular human use of natural resources leading to increasing sediment loads in watersheds. Understanding relative importance and source of erosion and sediment is essential for effective control of aforesaid problems. Todays, there are different techniques for determining sediment sources. However, the evaluation of their relative agreement has been less considered. Towards his attempt, the present study aimed to compare the results of fingerprinting, soil erosion feature map and direct field measurements of soil erosion. According to the results of fingerprinting technique, the red gysiferouse marl geological unit with 85 percent contribution in sediment yield was most important sediment source. It was in the same line with that reported from soil erosion feature map with code of CS23R41G42. The results of field measurements also showed that the red gysiferouse marl geological unit with soil erosion rate of 34.4 t ha-1 and 14023 t annual erosion had the highest proportion in sediment yield. Other geologic units viz. young alluvial deposits and old alluvial clastic lied in second and third orders. These were also consistent with those of fingerprinting technique. Totally, the differences in the results of fingerprinting technique, soil erosion feature map and field measurement techniques referred to their quantitative or qualitative approaches and not considering sediment delivery ratio concept and other sediment transition processes. It clearly confirmed the necessity of simultaneous use of all aforesaid techniques to get access to reliable results.
    Keywords: Composite fingerprinting, Discriminant analysis function, Idelo watershed, Sediment loads, Sediment Sources
  • Azade Jabary *, Majid Hosseini, Amir Khosrojerdi Pages 179-189
    The present research is looking for determining and evaluation of water balance in Sanjabi Watershed located in Kermanshah Province due to a variety of problems raised by the population increase. For this purpose, the SWAT model parameters have been calibrated by applying required information layers in a period extending from 1995 to 2004 and their sensitivity were analyzed by SUFI2 program. The flow parameters’ sensitivity was computed by P-Value and t-State in SUFI2. The most sensitive parameters were calibrated and thereafter model was validated for a period extending from 2005 to 2007. The model evaluation results showed that the value of NS (Nash Sutcliff), R2 (Coefficient of determination), Mean Absolute Relative Error (MARE) and Percent Difference (D) for calibration period were 0.78, 0.78, 0.2 and -0.2, respectively and for validation period were 0.74, 0.86, 0.3 and 0.01, respectively. Results showed the desired accuracy of SWAT for runoff simulation. Discharges for calibration and validation periods were generally under and overestimated, respectively. The water balance values are calculated as the amount of water available in the soil. So that the water balance resulted as negative in years 2005 (normal year), 2006 (wet year) and 2007 (dry year). Nevertheless, in these three years, autumn and winter monthly water balances were positive while in spring and summer were negative. The results also showed that most water losses were due to evapotranspiration in this watershed.
    Keywords: Calibration, Sanjabi watershed, Sensitive parameter, Sensitivity analysis, Validation
  • Shahram Roustaei, Mahasa Roustaei, Mohammad Sharifikia, Jamshid Yarahmadi * Pages 190-198
    Differential synthetic aperture radar interferometry (D-InSAR) has become a useful technique for monitoring ground movement. The technique enables the analysis of very small ground movements in continuous and large areas and has the advantages of high accuracy, high resolution, all-weather adaptability, low cost and inaccessible area coverage. Thus, D-InSAR has been widely used for investigation of geologic hazards, such as subsidence, landslide, earthquake, and volcanic activity. In this research, D-InSAR technique was applied for detection of unstable slopes and determining moving displacement rate. For this purpose, eight SAR images of PALSAR sensor of ALOS satellite were selected for processing based on D-InSAR approach. Obtained results were validated by field observations prates. This paper is only represented results related to image pair processing of 5th July to 5th October 2007 with 92 days interval. Garm Chay watershed with 940 km2 area is located in North Eastern and 40 km far from Miyaneh in Eastern Azerbyjan, Iran. This region with 380 landslides is considered as one of the unstable landslide proven area in Eastern Azerbyjan. Occurrence of these slides caused heavy damages to rural properties and arable lands. As a result, Sovin village in north western part of this watershed was moved to other safesite. The results clearly showed that some old stabilized landslides were still active. Because of their proximity to local stream networks (check the possibility for stream displacement), they can be considered as important sources of sediment yield. Before mentioned period, the maximum displacement was calculated 5.8 cm in landslide surface near to Avin, Atajan and Benavaran villages. The results from this method should be validated by geodetic methods and field obsevations.
    Keywords: ALOS satellite, Eastern Azerbyjan, PALSAR sensor, RADAR images, Subsidence
  • Hamid Reza Peyrowan*, Mohsen Shariat Jafari Pages 200-213
    One of the most important problems that empirical model users in Iran are facing with, is that these models are prepared for countries with special conditions such as lithology factor, which scores are given based on geology condition of origin country that are not compatible for a vast country like Iran with a great lithological variation. This research was conducted to reduce such problems and increase the efficiency and localization of these kind of models and provides rock erosion sensitivity factor for their special conditions. In PSIAC and EPM as a common experimental models, lithology factor is an important agent among other effective factors. In this research, a comprehensive classification of erodibility has been produced in 10 orders, based on mineralogy, chemistry, texture, structure and mechanical properties. Regarding to aridity of many parts of the country, and low rate of soil generation, erodibility rates of geological formations would be an important tasks. Results showed that, about 70 percent of the area covered with very low to low strength lithology to erosion and have a high potential of sediment yielding. Geological formations’ erodibility has been classified in 30 Tamab watershed with order of 4 and the results are compared with EPM results and monitored values in river gauging stations. Results also indicated a good agreement with high confidence with natural conditions and with respect to other important factors of the watersheds such as topography and rainfall.
    Keywords: Classification, Erodibility, EPM model, Iran, PSIAC model, Watershed
  • Javad Mohammadi Nejad*, Morteza Khodagholi Pages 214-223
    Dust is one of the drought consequences which during recent years has been emerged as one of the important factors affecting wheat growth and its production yield beside other climatic fluxions. In this research, the drought intensity has been studied at nine synoptic stations of Lorestan province, during a ten years period of 2000-2009 and its dominant effects on dust frequency rate and its effects during seasons on the wheat cultivation performance rate, as one of the most important agricultural products sensitive to climatic variations,. The drought intensity analysis has been conducted by SPI index, for a six months’ time scales led to January and its relation with dusty day’s frequency distribution has been examined in horizontal sight less than 2000 m at the province stations. Also, the mutual correlation rates have been analysed using Pearson correlation test and multiple regression method with SPSS software and clustering was studied using Ward method in S-plus software. Results demonstrated that even during normal wet-spell, dust days happen and wheat performance in drylands falls below1000 kg ha-1 (2004, 2005 and 2007). Whereas, the dust days reached to zero and the wheat performance exceeded kg ha-1 (2006), when the wet-spell exceeds its normal rate and reaches to reduced domain. The frequency of dust days and wheat performance are directly correlated in most stations like Khoramabad, Koohdasht and Broojerd with a rate of 0.784, 0.626 and 0.933, respectively and completely adverse in Azna with a rate of -0.926.
    Keywords: Dust, Multiple regression, Pearson correlation, SPI, Wet, spell
  • Mojtaba Saneie, Moen Asefi, Kazem Smaeeli Pages 224-232
    The vortex settling basin is a sediment control structure in conveyance water system which can be more economical than other designs in specific conditions. Deposition of sediment in the basin is a major problem. Mechanism of separates solids and water in these basins, based on flow vortex and difference of density between water and sediments. Therefore the sediment increases in the basin for long time. In this study the hydraulic characteristics of these basins are investigated and offered a method to increase the efficiency of it. In this offer the submerge vans were used on the bed of the basin. Experimental results were showing that increase in deposition with a decreasing vanes interval (rR/2), vanes with guidance sediments toward orifice bottom, flashing from bottom occur more than another. Results also indicated that located vanes with constant total flashing efficiency and flow losses, and has been able to change bottom sediments in the basins. Experiments show that if the vanes are placed in less radial intervals, the discharge loss increases. As well as increase input flow because that total deposition efficiency, hydraulic efficiency and vanes efficiency in flashing have been increased.
    Keywords: Deposition efficiency, Flow losses, Radial distance, Orifice, Sediment